Gıda takviyeleri, günümüzde özellikle vitamin eksikliklerinde kullanılan ürünler olmaktadır. Gıda takviyeleri öncelikle vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren, sağlıklı yaşama destek olan ve bazı tedavilere yardımcı olmak amacıyla kullanılan ve doğal besin temelli takviyeleri olmaktadır. Gıda taviyeleri genel olarak vitaminler, mineraller, esansiyel yağ asitleri, koenzim Q-10 ve amino asitler içeren takviyeler olmaktadır.
Özellikle günümüzde sebze ve meyvelerdeki besin değerleri hava kirliliği, yanlış gübreleme, topraktaki vitamin-mineral yetersizlikleri gibi çevresel şartlara da bağlı olarak, insan sağlığına gerekli olan değerlerde vitaminleri ve mineralleri içermemektedir. Bu nedenle pek çok insan doktor tavsiyesi ile olmak üzere gıda takviyeleri almaktadır. Günlük beslenme rutini içerisinde alınan bu gıda takviyeleri sayesinde vücudun sağlıklı çalışması sağlanabilmektedir.
Gıda Takviyelerinin Faydaları Nelerdir?
Günümüzde alınan besinlerde ki yetersiz vitamin değerleri, yaşam koşulları, stres ve buna benzer nedenlerden dolayı vücut güçsüz düşmekte ve bazı hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle doktor tavsiyesi ile gıda takviyesi almak en iyi yöntem olmaktadır. Gıda takviyeleri doktor önerileri ile vücudun sağlıklı çalışmasına yardımcı olmakta ve bağışıklık sisteminin güçlenmesin de önemli faydaları vardır.
Gıda takviyeleri herkesin ihtiyacına karşılık verecek çeşitlilikte doktor kontrol ve tavsiyeleri ile üretilmektedir. Gıda takviyesi kullanımında ise vücudun gerçekten ihtiyacı olan doktorunuzun önerdiği gıda takviyelerinin alınması gerekmektedir. Aynı zamanda gıda takviyesi alma süresinin de, en iyi yararı sağlaması açısından, mutlaka doktorların tavsiye ettiği süreler içerisinde kullanılması gerekmektedir.
Gıda takviyeleri beslenmede yer alan besinlere ek besinler anlamına gelmekte olup, buna bağlı olarak vitaminler, mineraller, aminoasitler, botanik ürünler, fitokimyasallar ve doğal otlar gibi benzeri içeriklerden oluşmakta olup, vücudun ihtiyacı olan herşeyi kapsayacak şekilde üretilmektedirler. Gıda takviyeleri hap, şurup ya da kapsül olarak satışa sunulmaktadır. Bunlara bağlı olarak gıda takviyelerinin faydaları ise şunlar olmaktadır;
·Vitamin ve mineral bakımından zengin olduklarından bağışıklık sisteminin güçlenmesinde fayda olabilir
·Vitamin, mineral, aminoasit eksikliklerini gidermeye yardımcı olmaktadırlar.
·Yeterli gıda alınmadığı durumlarda devreye giren takviye gıda vücuttaki enerji açığının giderilmesine yardımcı olabilmektedir.
·Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlamakta ve vücudun enerjisini yükselmekte kulalnılabilir.
·Antioksidan barındırdığından, stres ve çevresel faktörlerin oluşturduğu tahribatlara karşı vücudun mücadele etmesine yardımcı olabilmektedir.Gıda Takviyesi Çeşitleri Nelerdir?
Gıda takivesi çeşitleri, hem kadınlar, hem de erkekler için özel olarak üretilebildiği gibi her insanın genel ihtiyaçlarını karşılayacak olan besin değerleri üzerinden de üretilmektedir. Guda takviyesi çeşitleri bu bağlamda temel olarak şunlardan oluşmaktadır;
·Vitaminler
·Mineraller
·Protein ve Amino Asitler
·Vücut Geliştirme Takviyeleri
·Esas Yağ Asitleri
·Doğal Ürünler
·ProbiyotiklerGıda Takviyelerinin Kimler Kullanabilir?
Gıda takviyeleri kişiye yönelik besin desteği ürünleri olup, her yaşa ve ihtiyana uygun olan gıda takviyesine doktorunuzun önerdiği miktar ve ölçüm ile kullanılır. Gıda takviyesi tüketiminin mutlaka doktor kontrolünde olması gerekmektedir. Gıda takviyelerinin bilinçsizce kullanımı ise istenmeyen sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle gıda takviyelerinin mutlaka doktorun tavsiyesi alınması önerilmektedir.
Sağlık beslenme programı içerisinde, mutlaka sebzelerin, meyvelerin, gerekli olan proteinlerin, sağlıklı yağların ve kepekli tahıllar gibi gıdaların yer alması gerekmektedir. Bunların eksikliği durumunda ise her insanın vücudunun ihtiyacına göre gıda takviyesi alımı yapılabilir. Bu bağlamda gıda takviyesi kullanılabilen durumlar ise şu şekilde sıralanmaktadır; Doktor tavsiyelerine örnekle;
·Çocuklarda oluşan vitamin eksikliklerinde
·Düşük enerji içeren diyet programlarında
·Gebelik döneminde
·Emzirme döneminde
·Diyaliz tedavisi gören hastalarda
·Yaşlılar
·Vegan olarak beslenen kişiler
·Besin alımında sorun yaşanan alerjik hastalıklarda
·Bir hastalığa bağlı olarak gelişen vitamin eksikliklerinde
·Uzun süre ilaç tedavisi görenlerde
·Genel olarak vitamin eksikliği yaşayanlarda
·Bazı besinlere karşı alerjisi olanlar
·Çevresel etkenlerden dolayı yeterli beslenemeyenlerGıda Takviyelerinin Özellikleri Nelerdir?
Gıda takviyelerinin her birinin kendine özel özellikleri ve içerikleri bulunmaktadır. Bu bağlamda bağışıklık sisteminin güçlenmesine faydalı olabilen gıda takviyeleri olduğu gibi besin eksiklikleri gibi durumlar içinde gıda takviyeleri bulunmaktadır. Gıda takviyeleri özellikleri ise şu şekilde sıralanmaktadır;
·Kalsiyum içeren gıda takviyeleri özellikle kemik sağlığını korumak için kullanılabilmektedir.
·E vitamini içeren gıda takviyeleri ise yaşlanmayı geciktirici özellikler taşımaktadır.
·Omega içerine gıda takviyeleri ise beyin sağlığına yönelik kullanılabilir.
·Koenzim Q10 içeren gıda takviyeleri ise besinlerin enerjiye dönüşmesine yardımcı ek gıda ürünü ve vücudun enerjisinin artmasında yardımcı olabilir.
·C vitamini içeren gıda takviyleri ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir.
·B12 vitamini ve Ginseng içeren gıda takviyeleri ise özellikle stresten oluşan yorgunluklara iyi gelmekte ve vücut direncinin artmasına yardımcı olabilir.
·Probiyotik ve D vitamini bulunan gıda takivyeleri ise bağışıklık sisteminin güçlenmesinde yardımcı olabilir.Gıda Takviyeleri Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Gıda takviyesi kullanımında öncelikle bu ürünlerin kullanılmadığı zaman oda sıcaklığında ve ışıktan uzak bir yerde saklaması gerekmektedir. Aynı zamanda çocuklardan uzak bir yerde her zaman muhafaza edilmesi lazımdır. Gıda takviyeleri asla hastalıkların önlenmesi ya da tedavi amacıyla kullanılan ürünler olmamaktadır. Bu nedenle doktora danışmadan gıda takviyesi kullanılmaması en iyi yol olmaktadır.